BARONER FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BARONER FORUM

Bahadır Arda Onur Eren
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 İnceleme....

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
elektrobhdr
Admin
elektrobhdr


Mesaj Sayısı : 21
Kayıt tarihi : 25/11/08
Yaş : 34

İnceleme.... Empty
MesajKonu: İnceleme....   İnceleme.... Icon_minitimeC.tesi Ara. 06, 2008 5:46 pm

ROCKBAND2
Müzik herkesin yaşamında önemli bir rol oynar. Bazılarımız bir enstrüman çalmayı öğrenmek için senelerce uğraşır. Bazılarımız ise 'Keşke çalabilseydim...' diyerek müzisyenlere imrenerek bakmakla yetinir. Biz oyuncular şanslıyız ki müzik yapmak ve oyun oynamak bizler için hem çok kolay, hem de aynı anda yapabileceğimiz iki zevkli uğraş.

Guitar Hero ile başlayan, müzik simülasyonu oyunları Rock Band ile başka bir boyuta taşındı. Rock Band, arkadaşlarımız ve ailemiz ile aynı anda 4 enstrüman çalarak, bir grup olarak müzik yapmanın zevkini bizlere tattırdı. Rock Band 2, yeni bir şeylerin arayışında olmayan, ilk oyunun özelliklerini daha da geliştirerek bizlere sunan harika bir oyun olarak piyasaya çıktı. Bu yazıda Rock Band 2'yi anlatırken Rock Band'i hiç oynamamış okuyucuların da oyunu yakından tanıyabileceği bir şekilde incelemeyi sürdüreceğim ve gerekli yerlerde oyunun iki versiyonu arasındaki farkları da anlatacağım. Rock Band 2'nin renkli ve çok eğlenceli dünyasına hoş geldiniz.

Ne çalmak istersiniz?

Rock Band 2 set aldığınızda içinden gitar, mikrofon, davul seti ve oyunun kendisi çıkıyor. Oyunu oynamak için sadece bir enstrüman bile yeterli oluyor fakat 4 kişilik bir grup kurmak istiyorsanız ekstra bir gitar alarak grubunuzu gelişterebilir ve daha çok kişi ile aynı anda oynayabilrsiniz.

Her enstrümanın kendine ait özellikleri olsa da hepsinde amacımız aynı, ekrandan çıkan notaları doğru zamanda yakalayarak çalan şarkıyı bozmadan devam ettirmeye çalışıyoruz. Seçtiğimiz zorluk seviyesine göre gelen notaların sayısı ve hızı değişiyor. Zamanla enstrümanlarda ustalaşacak ve gerçek bir davul veya gitar çalar gibi müziğin ritmini kusursuz devam ettireceksiniz. İsterseniz enstrümanları teker teker tanıyalım ve kullanım ve oyun içi kurallarını öğrenelim.

Gitar

İlk Rock Band'i oynamış olanlarınız Rock Band 2'de gitar kullanımı adına bir fark göremeyeceksiniz. Fakat daha önce oyunu oynamamış olanlar için enstrümanımıza bir göz atalım.


Enstrüman olarak gitarı seçtiğimizde, ister bas ister ritim gitar olarak gitarımızı kullanabiliyoruz. Ritim gitarda şarkının asıl ritimini ve sololarını çalarken, bas gitarda şarkının bas notalarını takip ediyoruz. Genelde bas notaları daha çok bir birini takip eden notalar olduğu için çalması biraz daha kolay. Fakat bu sizi yanıltmasın, bazı şarkılarda inanılmaz zorluk seviyelerinde bas ritimleri karşınıza çıkabilir. Eğer enstrümanınızla başarılı olmak istiyorsanız, ritim gitar çalan oyuncular müziğin melodisini takip etmeli, bas çalan oyuncular ise müziğin ritimini takip etmeli diyebiliriz.

Gitarımızın sapında 5 değişik renk düğme var. bu renkler oyun ekranında aynı gitarımızın üzerindeki sırada gelen notaları temsil ediyorlar. Bu tuşlara basmak gerçek gitardaki tellere basmak ile aynı manaya geliyor. Eğer ekranda mavi nota geliyorsa gitarımızda mavi renkteki tuşa, yeşil nota geliyorsa yeşil renkteki tuşa basmamız gerekiyor. Fakat aynı gerçek bir gitar da oldu gibi, gitarın sapında bir tele basmak gitardan ses çıkması için yeterli değil, ses çıkarmak için tele vurmamız da gerekiyor. İşte Rock Band gitarımızda Strum Bar adındaki beyaz aparat bu işe yarıyor. Bu barı yukarı veya aşağı itmek gerçek gitarda penayı tele vurmak anlamına geliyor.

Bu arada ekranda notaların nasıl geldiğinden de bahsetmek gerekiyor. Ekranda notalar yukarıdan aşağıya doğru akıyorlar. Bir nota ekranın altındaki çizginin üzerine geldiğinde barı yukarı veya aşağıya iterek o sesi çıkarmammız lazım. İşte bu yüzden ekranda her hangi renkte bir nota gelirken, aynı renkteki tuşa basılı tutup, nota tam olarak hedef çizgisine ulaştığında bara vuruyoruz. Böylece notaları yakalayarak müziği oluşturuyoruz. Bu kadar basit. Fakat tabii ki şarkılar zorlaştıkça notaların hızı ve sayısı artıyor. Dolayısıyla şarkılar zorlaltıkça parmaklarımızı kullanma hızımız da artıyor.
Bir diğer önemli husus ise uzun notalar. Bu notaların arkasında uzun bir çizgi notayı takip ediyor. Bu şu demek oluyor; bu notaları bar ile aynı normal notalar gibi vurduktan sonra, tuştan parmağınızı çekmemelisiniz, ta ki çizgi bitene kadar. Bu, sesin uzamasını ve ve basılı tuttuğunuz sürece ekstra puan almanızı sağlıyor. Ayrıca gerekli olmasa da isterseniz gitarınızın üzerindeki kolu yukarı aşağı iterek uzayan sesi inceletebilirsiniz. Bu şarkıyı doğru çalmak adına pek bir ihtiyaç veya zorunluluk olmasa da, oyuna zevk katmak ve gerçek bir gitar çalıyor hissi yaratmak adına başarılı bir eklenti.

Ayrıca gitarımızın üzerinde sololarda kullanmak isteyenler için efekt modülü var. Bu küçül kolu değişik modlara getirerek sololarınıza efekt verebilir ve oyunu daha renkli hale getirebilirsiniz.

Gitarın üzerindeki bara yakın olan renkli tuşlar, sapın üzerindeki diğer renkli tuşlar ile aynı görevi görüyorlar. Tek farkı şu ki; sololarda bara yakın olan tuşları kullanırsanız, solo sırasında notaları bara basmadan çalmanız mümkün oluyor. Fakat bu işlev sadece sololar sırasında kullanılabiliyor. Ayrıca küçük parmakları olan oyuncular için de bara yakın olan tuşlar daha kullanışlı. Çünkü tuşlar birbirlerine daha yakın ve ince.

Tabii ki Rock Band'da gitar çalmak gerçek bir gitarı çalmak kadar komplike değil. Fakat ister inanın ister inanmayın, uzun süre Rock Band oynarsanız ve şarkıları yüksak zorluklarda bitirmeye başlarsanız, oyunun gerçek bir gitarda şarkıları çalmak için gerekli olan parmak kullanım kabiliyetine büyük bir katkısı oluyor. Özellikle bazı notalardaki geçişler gerçek gitardakine çok yakın. Bu, Rock Band oynayan birisi gitar çalabilir anlamına gelmiyorsa da, parmak alıştırması açısından çok yararlı olduğu su götürmez bir gerçek. Gerçek hayata yakınlık açısından davul, bu konuda bir gömlek yukarıda diyebiliriz.
Davul

Davul da aynı gitar gibi Rock Band 1'den farklı bir kullanıma sahip değil. Yeni davul seti daha hassas, daha sessiz ve daha sağlam. Bazı şarkılarda artık davul soloları olması dışında, oyunda kullanımı açısından fark yok.

Rock Band davul seti enstrüman olarak gitardan çok daha gerçekçi ve eğitici diyebiliriz. Uzun süre Rock Band davul setini kullanır ve zor seviyelerde enstrümanı başarılı bir şekilde çalabilirseniz, gerçek bir davul setine geçmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü Rock Band davul seti bagetler ve pedalı ile gerçek bir davul setinden çok da farklı değil.

Davulumuzun üzerinde 4 değişik renkte davul pad'leri var. Bunlar aynı gitarda olduğu gibi ekranda gelen notaların karşılıkları. Doğru nota hedef çizgisine ulaştığında doğru pad'e vurmamız gerekiyor. Gitardan farklı olarak, davul setimizde bir de pedalımız var. Pedal ekranda renkli nota olarak değil düz bir çizgi olarak geliyor. Bu çizgi ne zaman hedef çizgisine varırsa pedala basmamız gerekiyor. Davulun bas seslerini bu şekilde çıkarıyoruz. Davulun en karışık ve alışması zor olan kısmı pedalı diyebiliriz. Hem ellerimizle ritimi takip ederken bir yandan da ayak koordinasyonunu doğru yapmak bazı şarkılarda ve yüksek zorluk seviyelerinde gerçekten inanılmaz yorucu ve zorlayıcı olabiliyor. Fakat bu işin en zevkli tarafı.

Davul kesinlikle Harmonix'in oyun dünyasına büyük bir katkısı. Davul çalan veya çalmak isteyen herkes Rock Band'de bu enstrümanı denemeli. Büyük bir keyif alacaksınız. Basit seviyelerde çok kolay kullanımı olan fakat zor seviyelerde inanılmaz gerçekçi bir enstrüman haline gelen davul bu oyunun en önemli artılarından birisi kesinlikle.

Mikrofon

Mikrofon gerçek bir mikrofunun aynısı. Sesinizi oyuna ve kolonlara vermek dışında pek bir özelliği yok. Şarkı çalarken ekranın üzerinde şarkının sözleri geçiyor. Karaoke yapar gibi şarkıyı söylemeye çalışıyoruz. Tabii ki oyun sizin ne dediğinizi değil, sesinizi hangi notada tuttuğunuza bakıyor. Yani sözleri doğru okuyamadım diye üzülmenize gerek yok. Önemli olan doğru tonda olmanız.

Şarkıların bazı yerlerinde nota olarak değil de sözler hecelenerek geçiyor. Bu durumlarda ise hangi notada olduğunuzun hiç bir önemi yok. Sadece heceleri doğru zamanlama ile tuturmaya çalışıyoruz.

Bazen söz olmayan yerlerde bazı halkaların geldiğini göreceksiniz. Halkaları mikrofonunuza elinizle vurarak yakalamaya çalışmalısınız. Bu, şarkıyı söyleyen kişinin müziğe tef ile ritim tutması anlamına geliyor diyebiliriz.
[b]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ONUR
Admin
ONUR


Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 25/11/08

İnceleme.... Empty
MesajKonu: Geri: İnceleme....   İnceleme.... Icon_minitimeÇarş. Ara. 17, 2008 9:24 am

BAHADIRCIIM BENCE RESİM BULUP ATARSAN ARALARA DAHA GÜZEL OLUR YİNEDE SAOLASIN lol!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cobay

cobay


Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 26/11/08
Yaş : 31
Nerden : ANKARA

İnceleme.... Empty
MesajKonu: Geri: İnceleme....   İnceleme.... Icon_minitimeÇarş. Ara. 17, 2008 9:28 am

evet onura katılıyorum bencede resim eklersen daha güzel olur Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İnceleme....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BARONER FORUM :: OYUN BÖLÜMÜ :: OYUNLARIN TAM ÇÖZÜMLERİ-
Buraya geçin: